Heerlijke maaltijden van groentechef en middelbare school-papa Daniel Dumortier

Bestel een van de heerlijk bereide maaltijden van Groesting, af te halen tijdens het weekend van 5 en 6 december op nader te bepalen locatie. Liever een ander afhaalmoment? Op afspraak kan je elke vrijdag tot 13 december afhalen bij Groesting in Liedekerke. Bel 0484 182 989

Op het menu staat een volledige maaltijd bestaande uit een portie ratatouille, Hasselbacks potatis, een linzen- en venkelstoofpotje, een beetje zure room en een lekker glas Goyk. Je kan de onderdelen van deze maaltijd ook afzonderlijk bestellen.

Maar eerst een beetje uitleg...

Ratatouille van Nonkel Valeire is een oud familierecept. Het verhaaltje gaat terug naar de naoorlogse tijden. Toen mijn grootmoeder haar Franse familie in Parijs bezocht en zo het recept van tante Jeanne haar het befaamde ratatouille leerde koken. De voltallige familie is er dol op, zelfs de jongste kinderen.

De variant van Nonkel Valeire is de alle seizoenenversie, als er geen rijpe paprika, aubergines en courgetten op het veld staan. Ik schakel dan over op seizoensgroenten met tomatenpassata van Boer Dirk uit Moorsel en een mooie scheut oude Geuze van Lindemans.

Ratatouille kan je met heel veel combineren: pasta, aardappelen, vegetarisch, vlees, vegan… Ik maak er een volledige maaltijd van met een stoofpotje van linzen en venkel, Hasselbacks potatis, een potje zure room, bladpeterselie en een lekker glas Goyck.

Linzen- en venkel stoofpotje
Wie vegetarisch eet, lust linzen, tenminste ik toch. Met het linzen- en venkelstoofpotje maak je van je maaltijd een volwaardige vegetarische maaltijd. De linzen zorgen voor een mooie portie eiwitten. Ze worden gekookt in de homemade groentebouillon van Groesting. Met venkel krijgt het stoofpotje een frisse anijstoets. De venkel heeft ook als voordeel dat het de darmflora in evenwicht houdt, zodat het de uitspraak “ieder boontje geeft een toontje” getemperd kan worden.

Hasselbacks potatis zijn een soort ovengebakken aardappels. De aardappelen worden deels in dunne plakken gesneden. Vervolgens worden ze bestreken met olijfolie en kruiden en in 3 stappen afgebakken in de oven. Hasselbacks potatis dankt zijn naam aan het restaurant Hasselbacken in Stockholm. Het werd er door een stagiair bedacht in 1953, al zou er al eerder sprake van zijn in het Zweedse prinsessenkookboek uit 1929. Soit, wie het bedacht maakt niet uit. Schuif de aardappel 20’ in een klassieke oven en geniet er vooral van 😊

Zure room
Met een lepeltje zure room wordt het gerecht een niveau hoger getild. Het smeuïge en zure brengt een fijne extra toets aan de maaltijd.

Goyck
De ratatouille van Nonkel Valeire smaakt heerlijk met een glas Goyck. Goyck is een uniek mengbier waarbij Gooikenaars Geert Lindemans en Koenraad Goddeau op zoek gingen naar een perfecte balans tussen hogegistingsbier TOOTS en de fijne malse LAMBIC van spontane gisting van brouwerij Lindemans te Vlezenbeek. Het resultaat is een uniek Pajots streekbier dat aangenaam verfrissend en dorstlessend is en waarin zowel ‘TOOTS’ als ons typisch streekbier ‘LAMBIC’ mooi vertegenwoordigd zitten. ‘GOYCK’ heeft een alcoholgehalte van slechts 5,5% en leent zich uitermate als smakelijk biergezelschap bij de ratatouille van Nonkel Valeire!

Hoeveel bestel je best per persoon? Reken voor een gemiddelde maaltijd 200g ratatouille per persoon, 200g Hasselbacks potatis en 100g linzen. Aangevuld met een beetje zure room en bladpeterselie smaakt het heerlijk. En vergeet zeker niet een fles heerlijke Goyck te bestellen 😊

 

 

Reken voor een gemiddelde maaltijd 200g ratatouille, 200g Hasselback potatis en 100g linzenstoofpotje per persoon.

Reken voor een gemiddelde maaltijd 200g ratatouille per persoon, 200g Hasselbacks potatis en 100g linzen.

Alternatief voor Hasselbacks potatis.

Om af te bakken in de oven.

Reken voor een gemiddelde maaltijd 200g ratatouille, 200g Hasselback potatis en 100g linzenstoofpotje per persoon.